Намагався втекти після служби на російських блокпостах та стеження за ЗСУ

Фото: Харківська обласна прокуратура

Служба безпеки України та Нацполіція викрили й затримали 63-річного мешканця Ізюмського району Харківської області, підозрюваного в тому, що він «стежив за бійцями ЗСУ та чергував на російських блокпостах під час боїв за Харків».

Про це Харків Times повідомив речник СБУ Харківщини Владислав Абдула.

«Фігуранта затримали при спробі втекти на тимчасово окуповані території. Він намагався уникнути правосуддя, але СБУ завадила цим намірам»,- йдеться у повідомленні.

Слідство встановило, що під час боїв за обласний центр він «добровільно обходив фронтову територію області, де фіксував місця зосередження особового складу та військової техніки ЗСУ». Отриману інформацію передавав командуванню окупаційних угруповань рф, які воювали на Ізюмському напрямку.

«Крім цього, після захоплення частини регіону, загарбники залучали свого поплічника до чергування на російських блокпостах. Там він допомагав агресору виявляти учасників руху опору, які діяли на території області… Володіючи інформацією про українських патріотів-односельчан, він «здавав» їх загарбникам під час зупинки автомобілів на ворожих блокпостах», – вважають правоохоронці.

На підставі зібраних доказів зловмиснику повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) та ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Наразі підозрюваний, затриманий у Краснограді, перебуває під вартою. Йому загрожує провести за ґратами найближчі 12 років, тобто на свободу він вийде вже старою людиною. Щоправда, ув’язнення для цього підозрюваного не є новиною – як повідомили у Нацполіції, він вже був судимий.

Фото: СБУ

Як повідомляв Харків Times, нещодавно контррозвідка Служби безпеки України затримала ворожого диверсанта, який намагався підірвати лінії електроживлення залізничних колій та рухомого складу поблизу вузлової станції у Харківській області.